Valge kala oliivikastmes. 4 inimesele. 25 min, 295 kcal. Päritolumaa Hispaania.
650 g valget kala. Algse retsepti järgi mõõkkala, aga võib olla ka tuur või muu valge väheluine kalafilee.
2 sl rohelisi kividega oliive
2 sl musti kividega oliive
1 keskmine paprika
300 g purustatud tomatit (sobib konserv)
1 keskmine sibul
1 suurem küüslaugu küüs
5 sl extra virgin oliiviõli
Soola, pipart
1 basiiliku oks
Valmistamine.
Koori sibul ja küüslauk ja tükelda. Pese ja puhasta paprika ja tükelda kuubikuteks. Pese kala ja kuivata hoolega paberiga kuivaks. Pane kala hästi kuumaks aetud õliga pannile ja pruunista kummaltki poolt kiiresti 30 sekundit. Tõsta kala pannilt ja pane taldrikule. Jahvata kalale mõlemale poole soola ja pipart.
Lisa pannile 3 sl oliiviõli ja lisa pannile tükeldatud sibul. Hauta sibulat pannil madalal tulel umbes 5 minutit. Lisa pannile tükeldatud küüslauk ja paprika ja hauta veel 3 minutit. Lisa pannile tükeldatud tomatid ja oliivid ning hauta kastet veel umbes 10 minutit. Lisa pannile kastme sisse kala ja hauta kala kastme sees keskmisel tulel 2 – 3 minutit. Mina hautasin tuura 5 minutit, ei läinud selle ajaga liiga pudruks, sai paras ja natuke krõmps.
Serveeri kala koos kastmega taldrikule ja lisa kaunistuseks ja maitseks basiiliku oks.
Kui soovid kergemat sööki, siis pole vaja kõrvale midagi lisada. Sobib põhiroaks kui on mitu käiku toite planeeritud. Ei koorma magu, on maitsev ja kerge seedida.
Paneeritud heik beekoni ja prantsuse roheliste ubadega. 1 portsjon 390 Kcal. Päritolumaa Hispaania.
8 heigi kuubikut või 2 keskmise suurusega heki, mis puhastada luust ja lõigata kuubikuteks
150 gr rohelisi prantsuse ube (kui neid ei leidu võivad olla ka rohelised türgioad või suhkruherne kaunad
1 viil ca 1 cm paksust peekonit (soovitav hispaania peekonit või itaalia pancettat)
2 muna
2 dl oliiviõli, pipart ja soola
Puhasta oad kiudest ja lõika pikuti pooleks, hästi õhukesteks ribadeks. NB! kui kasutad türgiube, siis neid ei saa lõigata. Keeda oad vähese soolaga 5 min.
Maitsesta heigi tükid mõlemalt poolt soola ja pipraga. Parem kui jahvatad värskelt pipart ja ka jämedat soola. Seejärel kasta heigi tükid esmalt jahusse ja seejärel lahti klopitud munasse. Vaata, et tükid saaks kaetud jahu ja munaga mõlemalt poolt.
Kuumuta õli pannil ja seejärel friteeri kala mõlemalt poolt ca 3 min. Mitte lasta õli liiga kuumaks, muidu läheb kala seest sitkeks. Panna kalatükid köögipaberile õlist kuivama, pane ka peale köögipaber, et kuivatada õlist.
Seejärel pruunista oad ülejäänud õlis, lisa tükeldatud peekon ja kuumuta mõni minut. Peekon on mõeldud maitse lisamiseks, seetõttu on soovitav kasutada hispaania või itaalia peekonit, sest need on üritdega maitsestatud.
4 portsjonit. 20 min. Raskusaste 2 (keskmine). 1 portsjon ca 300 kcal (ilma kartuli, riisi või muu lisandita)
Koostisained.
1 beebiforell (roogitud, koos peaga)
1 cm jupp värsket tšillipipart ja tšilliga maitsestatud extra virgin oliiviõli.
tavalist extra virgin oliiviõli.
Soola, pipart
500 g värskeid kartuleid (pestud, koorimata, lõigata kuubikuteks)
1 punane paprika
näpuotatäis värske tüümiani oksi
Valmistamine.
Kuivata forell köögipaberiga hoolega seest ja väljast. NB! forelli ja lõhet ei pesta.
Pane kala ahjuplaadile või vormi ja jahvata kalale sisse soola, valget pipart ja pane mõned sisse viilutatud tšilli.
Nirista kalale peale tšillimaitselist oliiviõli, jahvata peale pipart ja soola. Lase kalal umbes 30 min toatemperatuuril seista. Pane ahjuvormi pestud ja tükeldatud kartulid. Nirista kartulitele peale oliiviõli, jahvata soola ja pipart ning puista üle tüümianiga.
Pane kala koos kartulitega eelsoojendatud ahju küpsema ja küpseta pealt ja alt 175-180˚C juures umbes 20 minutit. Seejärel sega natuke kartuleid läbi, lisa paprikarõngad ja küpseta grillrežiimil või ventilaatoriga kuumusel veel 10 min.Serveerimisel võid valmistada valge võikastme sidruni ja rosinatega.
Koostisained.
4 tk puhastatud lõhe liblikfileed või 1 pikk lõhefilee
2 sl tšilliga maitsestatud oliiviõli
1 sl roospipart
soola
viilutatud apelsini
Kõrvale lisandiks värske keedetud või vokitud köögivili, värske kartul, tatatr või punane riis.
Valmistamine.
Pane lõhefilee ahjuvormi ja vala peale tšilliõli ja jahvata peale natuke soola ning puista üle roospipraga.
Jäta lõhe koos õli ja maitsainetega 5 min seisma.
Küpseta kala eelsoojendatud ahjus 15 kuni maksimaalselt 20 min. Soovitav on kasutada ventilaatoriga režiimi või grilli.
Serveeri värske rohelise salatiga või värkse keedukartuli või punase riisiga.
1 kg puhastatud lõhefileed
100 g nuudleid (soovitavalt Hiina nuudleid)
50 g kapparaeid
100 g võid
2 sl värskelt pressitud sidruni mahla
100 ml oliiviõli
1 sl hakitud peterselli
2 sl sinepit (Moutarde de Dijon), see on traditsiooniline Prantsuse sinep, mis on saanud oma nime Burgundia piirkonnas asuva linna Dijon järgi.
Soola ja pipart (värskelt jahvatatud)
Sulata või väikses kastrulis, lisa sidruni mahl, sinep, lase keema ja lisa kapparid ja hakitud petersell. Vähenda kuumust ja jäta segu sooja.
Puhasta kala hoolikalt nahast ja luudest ning maitsesta soola ja pipraga mõlemalt poolt. Soojenda pool õlist pannil, aseta kalafilee ja pruunista 3 minutit, keera filee ringi ja pruunista veel 3 minutit.
Keeda Hiina nuudleid kerges soolvees 5 minutit. Kurna nuudlid veest välja ja lisa ülejäänud õli, raputa nuudleid, et need seguneks õliga. Serveeri lõhe kuumalt koos või ja kappari kastmega ja kasuta nuudleid kui garneeringut. Peale raputa hakitud peterselli.