Koogid, küpsetised, muffinid ja magustoidud.
Tervislikud koogid, küpsetised, magustoidud ja muud magusad maiustused. Magusad toidud, mida on lihtne valmistada ja mis ei tee paksuks. Siin toodud maiustused ei ole väga kaloririkkad, kuid samas on maitsvad. Valmistamisel on kasutatud mahetoitaineid. Retseptid on minu enda omad või saadud sõpradelt, klientidelt. Vahelduseks eesti magusale on siin ka retsepte vahemeremaadest, mis on tõlgitud hispaania keelest.
Rabarberi-hapukoorekook. Valmistamise aeg 50 – min. 1 tükk ca 325 Kcal
(ilma jäätiseta).
Ricotta kohupiima maius marjadega. 6 portsjonit. 200 ml portsjon on ilma suhkruta umbes 220 kcal. Tervislik ja toitev ning sobib hästi hommikusöögiks.
Koostisained.
1 pakk (200 g ricotta kohupiima)
2 sl maitsestamata Kreeka jogurtit
100 g värskeid või talvel külmutatud vaarikaid
100 g mustikaid või mustsõstraid. Mustsõstar annab vürtsikama maitse.
6 Kreeka pähklit
Valmistamine.
Koostisained.
2 tassi valget nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
180 g suhkrut
3 muna
3 sl taimeõli, soovitavalt extra virgin oliiviõli light
1 tl vanilli suhkrut
1 näputäis kaneeli
6 -8 värsket ja küpset ploomi (või mõnda muud puuvilja). Sobivad hapukamad.
100 ml piima
Valmistamine.
Kook jääb hästi õhuline tänu õlile ning pealt krõbeda koorikuga. Sobib hästi hommikukohvi kõrvale. Head isu!
Vaata ideesid hommikusöökideks siit Vaata ka smuutisid siit
Koostisained.
100 g võid
1 dl suhkrut (85g)
1 muna
3 dl jahu (180g)
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
500 g rabarbereid
0,5 dl suhkrut (umbes 40g)
Kate:
2 muna, 4 sl suhkrut, 200 ml hapukoort, 1 tl kaneeli.
Valmistamine.
Sega pehme või suhkruga. Lisa muna ja jahuga segatud küpsetuspulber. Suru tainas võiga määritud 24-26 cm koogivormi. Pese, koori ja tükelda rabarberid. Sega rabarberitükid suhkruga ja pane tainale.
Katte valmistamine.
Sega munad suhkruga kergelt vahule (vispli või kahvliga). Sega juurde hapukoor ja kaneel. Laota segu ühtlaselt rabarberitele.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 200C˚ juures 30 – 35 minutit. Võib serveerida jäätisega. Leidsin ühe uue Premia jäätise, kus 47% vähem suhkrut ja sellega on kook kokku super. Lisasin veel ka maasikaid.
Retsept pärineb:
Lia Virkus Pereköögi kokaraamat 2.
100 g võid
1 dl suhkrut (85g)
1 muna
3 dl jahu (180g)
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
500 g rabarbereid
0,5 dl suhkrut (umbes 40g)
Kate:
2 muna, 4 sl suhkrut, 200 ml hapukoort, 1 tl kaneeli.
Valmistamine.
Sega pehme või suhkruga. Lisa muna ja jahuga segatud küpsetuspulber. Suru tainas võiga määritud 24-26 cm koogivormi. Pese, koori ja tükelda rabarberid. Sega rabarberitükid suhkruga ja pane tainale.
Katte valmistamine.
Sega munad suhkruga kergelt vahule (vispli või kahvliga). Sega juurde hapukoor ja kaneel. Laota segu ühtlaselt rabarberitele.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 200C˚ juures 30 – 35 minutit. Võib serveerida jäätisega. Leidsin ühe uue Premia jäätise, kus 47% vähem suhkrut ja sellega on kook kokku super. Lisasin veel ka maasikaid.
Retsept pärineb:
Lia Virkus Pereköögi kokaraamat 2.
Ricotta kohupiima maius marjadega. 6 portsjonit. 200 ml portsjon on ilma suhkruta umbes 220 kcal. Tervislik ja toitev ning sobib hästi hommikusöögiks.
Koostisained.
1 pakk (200 g ricotta kohupiima)
2 sl maitsestamata Kreeka jogurtit
100 g värskeid või talvel külmutatud vaarikaid
100 g mustikaid või mustsõstraid. Mustsõstar annab vürtsikama maitse.
6 Kreeka pähklit
Valmistamine.
Sega Kreeka jogurt ja ricotta kohupiim omavahel hästi läbi.
Üldiselt ei ole vaja segule mingit magusainet lisada. Kui muidu ei saa, siis
võib lisada 1 – 2 tl agaavi siirupit või stevia pulbrit. Mina ei pane ise
kunagi mingit magusainet.
Pane väikestesse magustoidu topsidesse kõige alla kohupiim, siis lisa kiht terveid marju. Natuke vaarikaid ja natuke tumedamaid marju kas mustikaid või mustsõstraid. Lisa marjadele peale järgmine kiht ricotta kohupiima, siis jälle järgmine kiht marju kuni anumad saavad täis. Kõike peale jäta marjad ja murenda peale Kreeka pähkleid. Võib süüa kohe, aga paremad on siis kui on üleöö seisnud. Kui on ka juba 2 tundi seisnud on päris head. Pane magustoidud külmikusse seisma. Väga hea on teha sellised hommikusöögi magustoidud pühapäeval valmis ja siis tööpäeva hommikul hea süüa. Minul on need 330ml anumad ja see portsjon hommikusöögiks on maa ja ilm.
Kreeka pähkli asemel võib kasutada ka näiteks röstitud kaerahelbeid, kuid selge see, et Kreeka pähkel on kasulikum.
Ricotta kogupiim on valgurikas ning kõht püsib sellest söögist kauem täis kui lihtsalt jogurtiga valmistatud sarnasest maiusest.
Ploomikook värskete ploomidega. 6-8 inimesele. 1 portsjon ca 215 kcal.Pane väikestesse magustoidu topsidesse kõige alla kohupiim, siis lisa kiht terveid marju. Natuke vaarikaid ja natuke tumedamaid marju kas mustikaid või mustsõstraid. Lisa marjadele peale järgmine kiht ricotta kohupiima, siis jälle järgmine kiht marju kuni anumad saavad täis. Kõike peale jäta marjad ja murenda peale Kreeka pähkleid. Võib süüa kohe, aga paremad on siis kui on üleöö seisnud. Kui on ka juba 2 tundi seisnud on päris head. Pane magustoidud külmikusse seisma. Väga hea on teha sellised hommikusöögi magustoidud pühapäeval valmis ja siis tööpäeva hommikul hea süüa. Minul on need 330ml anumad ja see portsjon hommikusöögiks on maa ja ilm.
Kreeka pähkli asemel võib kasutada ka näiteks röstitud kaerahelbeid, kuid selge see, et Kreeka pähkel on kasulikum.
Ricotta kogupiim on valgurikas ning kõht püsib sellest söögist kauem täis kui lihtsalt jogurtiga valmistatud sarnasest maiusest.
Koostisained.
2 tassi valget nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
180 g suhkrut
3 muna
3 sl taimeõli, soovitavalt extra virgin oliiviõli light
1 tl vanilli suhkrut
1 näputäis kaneeli
6 -8 värsket ja küpset ploomi (või mõnda muud puuvilja). Sobivad hapukamad.
100 ml piima
Valmistamine.
Vahusta munad mikseriga maksimaalse kiirusega 5 minutit.
Lisa suhkur ja mikserda tainast koos suhkruga veel paar minutit, et suhkru lahustuks
Lisa õli niristades see tainasse, sega kuni õli on segunenud.
Lisa vanilje, kaneel ja piim ja mikserda, kuni kõik on segunenud. Lõpuks lisa jahu. Vaheta mikseri otsad ja lisa jahu ning sega jahu hoolega tainasse ühtlaselt nii, et ei jääks tükke. Jahu segamisel kasuta mikseril kõige aeglasemat kiirust.
Pese ploomid, kuivata need ja lõika sektoriteks, nii, et saad kivi kätte. Sega 4-5 ploomi tükid tainasse ning ülejäänud sektorid jäta kaunistuseks peale panemiseks.
Vala tainas eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdatud ja õliga määritud koogivormi (umbes 24cm). Aseta koogile peale ploomiviilud kiirtena ja puista peale pruuni demerara suhkrut.
Kuumuta ahi temperatuurini 180 ° C. Küpsetage ploomikooki umbes 40 minutit, jälgi, et kook ei kõrbeks vaid jääks kuldpruun. Proovi hambaorgi või puutikuga, kas on seest valmis.
Lisa suhkur ja mikserda tainast koos suhkruga veel paar minutit, et suhkru lahustuks
Lisa õli niristades see tainasse, sega kuni õli on segunenud.
Lisa vanilje, kaneel ja piim ja mikserda, kuni kõik on segunenud. Lõpuks lisa jahu. Vaheta mikseri otsad ja lisa jahu ning sega jahu hoolega tainasse ühtlaselt nii, et ei jääks tükke. Jahu segamisel kasuta mikseril kõige aeglasemat kiirust.
Pese ploomid, kuivata need ja lõika sektoriteks, nii, et saad kivi kätte. Sega 4-5 ploomi tükid tainasse ning ülejäänud sektorid jäta kaunistuseks peale panemiseks.
Vala tainas eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdatud ja õliga määritud koogivormi (umbes 24cm). Aseta koogile peale ploomiviilud kiirtena ja puista peale pruuni demerara suhkrut.
Kuumuta ahi temperatuurini 180 ° C. Küpsetage ploomikooki umbes 40 minutit, jälgi, et kook ei kõrbeks vaid jääks kuldpruun. Proovi hambaorgi või puutikuga, kas on seest valmis.
Kook jääb hästi õhuline tänu õlile ning pealt krõbeda koorikuga. Sobib hästi hommikukohvi kõrvale. Head isu!
Küpsisetort. 8-10 tükki, portsjonit.
Hea küpsisetordi eelduseks on see, et küpsised peavad olema hästi immutatud ja parim on tort saab siis kui see on üle öö seisnud.
Koostisained.
2-3 pakki Ektra küpsiseid + ½ pakki purudeks peale
100 ml kas kirismahla või maasika mahla (sobib sulatatud maasikate mahl)
2 sl suhkrut
150 ml vahukoort
300 g vanilje kohupiimapastat
Kaunistuseks.
½ pakki Eksta küpsiseid, teha puruks.
200 g vanilje kohupiima (mitte teralist)
2 sl Kreeka jogurtit (paksu maitsestamata)
200 ml maasika toormoosi
200 ml mustikaid
2 sl külmutatud ja sulatatud pohlasid.
Valmistamine.
Vahusta vahukoor ja sega see läbi kohupiimapastaga ühtlaseks piisavalt kõvaks seguks. Kasta küpsised mahla sisse ja lao alusele ritta. Pane igale küpsiele peale umbes tl täis maasikamoosi. Seejärel lisa kiht vahukoore-kohupiimapasta segu ja aja see ühtlaselt laiali. Lisa peale järgmine kiht niisutatud küpsiseid. Kindlasti kasta küpsised ülenu mahla sisse, ainult sellest kui panna moosi või mahla peale ei piisa, et küpsised korralikult läbi imbuks. Paras tordi kõrgus on kui on 4 kihti küpsiseid. Pealmiseks kihiks jäta vahukoore-kohupiimapasta kiht. Pane tort külmikusse või külma kohta seisma. Peaks seisma vähemalt 10-12 tundi, et läbi imbuks. Soovitav temperatuur 6 C˚.
Kaunistamine.
Kaunistamine tee enne serveerimist.
Peale 200 ml paksemat kuid mitte teralist kohupiima, segatud Kreeka jogurtiga. Kui kohupiim ei ole eelnevalt magustatud, siis lisa 1 sl suhkrut ja 1 tl vaniljesuhkrut. Sega kohupiim ja Kreeka jogurt läbi ühtlaseks kata veelkord pealt kohupiimaga ja kata küljed selle paksema kohupiimaga.
Puista peale tihedalt purustatud küpsiseid. Võid purustada pudrunuiaga. Seejärjel lisa mustikad, sobivad veel lisaks vaarikad ja pohlad. Külmutatud ja sulatatud pohlad on paremad, on pehmed.
Punane värv teeb ilusamaks ja efektsemaks, samuti kui on erinevaid maitseid.
NB! Külmutatud maasikad on lähevad liiga vedelaks neid ei saa kasutada.
Hästi sobib niisutamiseks ka maasika ja apesinimahl pooleks. Apelsin teeb maasika magusamaks ja need sobivad omavahel hästi kokku. Samuti sobib küpsiste immutamiseks hästi pohlamoosist tehtud mahl.
Ongi valmis, süüa kohe pärast kaunistamist siis on kõige parem ja ilusam.
Koostisained.
2-3 pakki Ektra küpsiseid + ½ pakki purudeks peale
100 ml kas kirismahla või maasika mahla (sobib sulatatud maasikate mahl)
2 sl suhkrut
150 ml vahukoort
300 g vanilje kohupiimapastat
Kaunistuseks.
½ pakki Eksta küpsiseid, teha puruks.
200 g vanilje kohupiima (mitte teralist)
2 sl Kreeka jogurtit (paksu maitsestamata)
200 ml maasika toormoosi
200 ml mustikaid
2 sl külmutatud ja sulatatud pohlasid.
Valmistamine.
Vahusta vahukoor ja sega see läbi kohupiimapastaga ühtlaseks piisavalt kõvaks seguks. Kasta küpsised mahla sisse ja lao alusele ritta. Pane igale küpsiele peale umbes tl täis maasikamoosi. Seejärel lisa kiht vahukoore-kohupiimapasta segu ja aja see ühtlaselt laiali. Lisa peale järgmine kiht niisutatud küpsiseid. Kindlasti kasta küpsised ülenu mahla sisse, ainult sellest kui panna moosi või mahla peale ei piisa, et küpsised korralikult läbi imbuks. Paras tordi kõrgus on kui on 4 kihti küpsiseid. Pealmiseks kihiks jäta vahukoore-kohupiimapasta kiht. Pane tort külmikusse või külma kohta seisma. Peaks seisma vähemalt 10-12 tundi, et läbi imbuks. Soovitav temperatuur 6 C˚.
Kaunistamine.
Kaunistamine tee enne serveerimist.
Peale 200 ml paksemat kuid mitte teralist kohupiima, segatud Kreeka jogurtiga. Kui kohupiim ei ole eelnevalt magustatud, siis lisa 1 sl suhkrut ja 1 tl vaniljesuhkrut. Sega kohupiim ja Kreeka jogurt läbi ühtlaseks kata veelkord pealt kohupiimaga ja kata küljed selle paksema kohupiimaga.
Puista peale tihedalt purustatud küpsiseid. Võid purustada pudrunuiaga. Seejärjel lisa mustikad, sobivad veel lisaks vaarikad ja pohlad. Külmutatud ja sulatatud pohlad on paremad, on pehmed.
Punane värv teeb ilusamaks ja efektsemaks, samuti kui on erinevaid maitseid.
NB! Külmutatud maasikad on lähevad liiga vedelaks neid ei saa kasutada.
Hästi sobib niisutamiseks ka maasika ja apesinimahl pooleks. Apelsin teeb maasika magusamaks ja need sobivad omavahel hästi kokku. Samuti sobib küpsiste immutamiseks hästi pohlamoosist tehtud mahl.
Ongi valmis, süüa kohe pärast kaunistamist siis on kõige parem ja ilusam.
Vaata ideesid hommikusöökideks siit Vaata ka smuutisid siit
Maasika-banaani magustoit Kreeka pähklitega. Valmistamise aeg 10 – min.
2 portsjonit. 1 portsjon ca 225 Kcal.
1 väike tassitäis maasikatoormoosi
8 poolikut Kreeka pähklit
4 tl kondenspiima
2 tl riivitud sidrunikoort
2 tl sidrunimahla
Valmistamine.
Koori banaan, lõika see pooleks ja viiluta. Jaga banaani tükid kahte magustoidukaussi lisa peale maasikatoormoos, kondenspiim ja suuremateks tükkideks murtud Kreeka pähklid. Jäta mõned Kreeka pähkli tükid peale raputamiseks.
Sega magustoit kergelt läbi riivi peale värske sidruni koor ja pigista peale natuke sidrunimahla.
Kaunista väiksemateks murendatud Kreeka pähkli tükikestega või küpsisepuruga.
Mõnusalt magus, võtab kohe ära magusaisu, kuid ei sisalda väga palju kaloreid ning on tervislik.
Vaata kuidas ise teha jäätist siit. Rikkalik rabarberi-kohupiimkook purukattega. Valmistamise aeg 60 – min. 1 tükk ca 360 Kcal.
50-60 ml külma vett
Rikkalik üllatuspannkook rabarberi ja seesamiseemnetega. 4 portsjonit. 1 pannkook on umbes 250 kcal. Üllatuspannkoogid perele või sõpradele. Sobib pühapäevahommikuks .
Koostisained.
1 muna
2 klaas piima või soja-, mandli- kaerapiima
1 dessertlusikatäis suhkrut
4 sl valget nisujahu
1 sl kooritud ja väikesteks tükkideks lõigatud rabarberit
1 sl kuivatatud jõhvikaid
1 sl vedelat mett või Agaavi siirupit, või karamellisiirupit
1 sl seesamiseemneid
2 sl paksemat maitsestamata Kreeka jogurtit (soovi korral)
1 sl röstitud mandlilaaste (soovi korral)
2 sl extra virgin oliiviõli (light)
Valmistamine.
Vahusta muna kergelt suhkruga, lisa juurde piim ja sega ühtlaselt segi, kuni suhkur on lahustunud. Sega juurde jahu, lisades 2 sl ja siis 2 sl, et ei läheks tükki. Tainas peab olema paksem, kui on vaja paksus juurde, siis lisa veel jahu. Sega taina sisse rabarberi tükid ja jõhvikad.
Lase õli pannil kuumaks ja kui õli on kuum, pane pannile paras kulbitäis tainast küpsema. Ära tee väga suuri pannkooke. Pikem keskmised või väikesed pannkoogid. Kui tainas hakkab pannil küpsema raputa koogile peale 1 tl seesamiseemeid. Kui üks pool on pruun, keera kook teistpidi nii, et seemnetega pool jääb panni poolele ja hakkab küpsema. Küpseta kooki kuni see on kuldpruu.
Serveerimine.
Tõsta kook esmalt köögipaberile, et liigne õli välja tuleks. Pane kook taldrikule nii, et seesamiseemnetega pool jääb üles.
Võid süüa niisama, lisades peale natuke mett. Kuid see pole vajalik. Parema ja efektsema variandi saad siis, kui lisad koogile peale 1 sl paksemat Kreeka jogurtit, siis raputad peale natuke röstitud mandlilaaste ja lisad natule karamellisiirupit. Minul meeldib karamellisiiriupiga kõige rohkem, mesi on liiga magus. Muidugi võib süüa ka kohupiima või jäätisega, kuid siis tuleks toiduportsule arvestada juude lisaks 200 Kcal (kui on jäätisega).
Täiesti restorani tasemel pannkook!
Prantsuse õunakook. 6 – 8 inimesele. 1 portsjon ilma vahukooreta 285 kcal, vahukoorega 385 kcal
Ettevalmistusaeg: 20 min
Küpsemise aeg: 40 minutit, Kokku: 1 tund
Koostisained.
Pane tainas küpsetusvormi ja lükka ühtlaselt vormi laiali. Raputa peale 1 sl suhkrut.
Küpsetage umbes 40 minutit või kuni kook on kuldpruun ja proovi hambatikuga kas kook on valmis. Kui kooki lükatud hambatikule tainas külge ei jää, siis on kook valmis. Võta kook ahjust välja ja lase jahtuda. Kui kook on jahtunud võta see vormist välja ja eemalda küpsetuspaber, raputa peale tuhksuhkrut. Kooki süüakse soojalt või toatemperatuuril, serveeritakse lisades peale kas vahukoort või vaniljejäätist. Kook on mõnus ja õhuline, natuke krõbe.
e-kokaraamatust siit.
2 portsjonit. 1 portsjon ca 225 Kcal.
Koostisained.
1 banaan1 väike tassitäis maasikatoormoosi
8 poolikut Kreeka pähklit
4 tl kondenspiima
2 tl riivitud sidrunikoort
2 tl sidrunimahla
Valmistamine.
Koori banaan, lõika see pooleks ja viiluta. Jaga banaani tükid kahte magustoidukaussi lisa peale maasikatoormoos, kondenspiim ja suuremateks tükkideks murtud Kreeka pähklid. Jäta mõned Kreeka pähkli tükid peale raputamiseks.
Sega magustoit kergelt läbi riivi peale värske sidruni koor ja pigista peale natuke sidrunimahla.
Kaunista väiksemateks murendatud Kreeka pähkli tükikestega või küpsisepuruga.
Mõnusalt magus, võtab kohe ära magusaisu, kuid ei sisalda väga palju kaloreid ning on tervislik.
Vaata kuidas ise teha jäätist siit. Rikkalik rabarberi-kohupiimkook purukattega. Valmistamise aeg 60 – min. 1 tükk ca 360 Kcal.
Koostisained. Muretaignast põhi.
250 g võid 200g põhja jaoks ja 20 g purukatte jaoks
220 g jahu
1 sl suhkrut
1 munavalge
noaotsatäis soola
½ tl küpsetuspulbrit250 g võid 200g põhja jaoks ja 20 g purukatte jaoks
220 g jahu
1 sl suhkrut
1 munavalge
noaotsatäis soola
50-60 ml külma vett
Täidis:
2 pikka rabarberit (2 tassitäit). Koorida ja tükeldada.
2 sl pruuni suhkrut
2 muna
2 sl tavalist suhkrut
1 pakk ricotta kohupiima
2 sl paksu Kreeka jogurtit
2 sl maisijahu
1 sl jahvatatud kaneeli
Purukate:
20 g võid
1 sl pruuni suhkrut
50 g jahu (jahu on vaja nii palju, et segu muutuks suurteks purutükkideks. Haki jahu või ja suhkur läbi ja murenda kätega purudeks. Pane purusegu külmikusse. See läheb koogile kõige lõpuks peale.
Valmistamine.
Pane jahu kaussi, lisa sool, suhkur küpsetuspulber ja tõsta peale või ning haki või noaga tükkideks. Lisa külm vesi ja mudi tainas kätega pehmeks ja ühtlaseks. Vajadusel lisa jahu juurde. tainas on paras, siis, kui see enam ei jää käte külge kinni. Veerata tainast ühtlane pall ja pane toidukile sisse ning 30 minutiks külmkappi.
Sellel ajal kui tainas on külmas, pese, koori ja tükelda rabarberid. Sega rabarberitükid 1 sl pruuni suhkruga ja jäta seisma.
Pane tainas 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud ja õliga pintseldatud koogivormi. Tee kahvliga tainale peale täkkeid ja pane tainas eelsoojendatud ahju 200C˚ juurde küpsema. Küpseta tainas kuldpruuniks umbes 15 min. Sellel ajal valmista kate.
Katte valmistamine.
Sega munad suhkruga kergelt vahule (vispli või kahvliga). Sega juurde ricotta kohupiim, sega kuni see on ühtlane ja ilma tükkideta. Sega juurde jogurt ja seejärel 2 sl maisijahu. Kui maisjahu ei ole võib ilmselt ka tavalist jahu panna. Maisijahu teeb segu kompaktemaks ja hoiab koos.
Kui põhi on kuldpruun võta see ahjust välja ja tõsta peale rabarberid, mis on suhkrus seisnud. Katsu rabarbereid tõsta ilma vedelikuta, mis on neist välja tulnud. Raputa rabarberitele peale veel 1 sl pruuni suhkrut ja kaneeli. Vala peale ricotta kohupiimasegu ning pane ahju küpsema.
Küpseta kooki ahjus 200C˚ juures 30 – 35 minutit või kuni see on helepruun.
Enne päris valmimist võta kook välja ja murenda koogi peale purud, mis olid vahepeal külmikusse pandud. Küpseta veel 10 min grillrežiimil, või kuni purud on läinud pealt kuldpruuniks.
2 pikka rabarberit (2 tassitäit). Koorida ja tükeldada.
2 sl pruuni suhkrut
2 muna
2 sl tavalist suhkrut
1 pakk ricotta kohupiima
2 sl paksu Kreeka jogurtit
2 sl maisijahu
1 sl jahvatatud kaneeli
Purukate:
20 g võid
1 sl pruuni suhkrut
50 g jahu (jahu on vaja nii palju, et segu muutuks suurteks purutükkideks. Haki jahu või ja suhkur läbi ja murenda kätega purudeks. Pane purusegu külmikusse. See läheb koogile kõige lõpuks peale.
Valmistamine.
Pane jahu kaussi, lisa sool, suhkur küpsetuspulber ja tõsta peale või ning haki või noaga tükkideks. Lisa külm vesi ja mudi tainas kätega pehmeks ja ühtlaseks. Vajadusel lisa jahu juurde. tainas on paras, siis, kui see enam ei jää käte külge kinni. Veerata tainast ühtlane pall ja pane toidukile sisse ning 30 minutiks külmkappi.
Sellel ajal kui tainas on külmas, pese, koori ja tükelda rabarberid. Sega rabarberitükid 1 sl pruuni suhkruga ja jäta seisma.
Pane tainas 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud ja õliga pintseldatud koogivormi. Tee kahvliga tainale peale täkkeid ja pane tainas eelsoojendatud ahju 200C˚ juurde küpsema. Küpseta tainas kuldpruuniks umbes 15 min. Sellel ajal valmista kate.
Katte valmistamine.
Sega munad suhkruga kergelt vahule (vispli või kahvliga). Sega juurde ricotta kohupiim, sega kuni see on ühtlane ja ilma tükkideta. Sega juurde jogurt ja seejärel 2 sl maisijahu. Kui maisjahu ei ole võib ilmselt ka tavalist jahu panna. Maisijahu teeb segu kompaktemaks ja hoiab koos.
Kui põhi on kuldpruun võta see ahjust välja ja tõsta peale rabarberid, mis on suhkrus seisnud. Katsu rabarbereid tõsta ilma vedelikuta, mis on neist välja tulnud. Raputa rabarberitele peale veel 1 sl pruuni suhkrut ja kaneeli. Vala peale ricotta kohupiimasegu ning pane ahju küpsema.
Küpseta kooki ahjus 200C˚ juures 30 – 35 minutit või kuni see on helepruun.
Enne päris valmimist võta kook välja ja murenda koogi peale purud, mis olid vahepeal külmikusse pandud. Küpseta veel 10 min grillrežiimil, või kuni purud on läinud pealt kuldpruuniks.
Rikkalik üllatuspannkook rabarberi ja seesamiseemnetega. 4 portsjonit. 1 pannkook on umbes 250 kcal. Üllatuspannkoogid perele või sõpradele. Sobib pühapäevahommikuks .
Koostisained.
1 muna
2 klaas piima või soja-, mandli- kaerapiima
1 dessertlusikatäis suhkrut
4 sl valget nisujahu
1 sl kooritud ja väikesteks tükkideks lõigatud rabarberit
1 sl kuivatatud jõhvikaid
1 sl vedelat mett või Agaavi siirupit, või karamellisiirupit
1 sl seesamiseemneid
2 sl paksemat maitsestamata Kreeka jogurtit (soovi korral)
1 sl röstitud mandlilaaste (soovi korral)
2 sl extra virgin oliiviõli (light)
Valmistamine.
Vahusta muna kergelt suhkruga, lisa juurde piim ja sega ühtlaselt segi, kuni suhkur on lahustunud. Sega juurde jahu, lisades 2 sl ja siis 2 sl, et ei läheks tükki. Tainas peab olema paksem, kui on vaja paksus juurde, siis lisa veel jahu. Sega taina sisse rabarberi tükid ja jõhvikad.
Lase õli pannil kuumaks ja kui õli on kuum, pane pannile paras kulbitäis tainast küpsema. Ära tee väga suuri pannkooke. Pikem keskmised või väikesed pannkoogid. Kui tainas hakkab pannil küpsema raputa koogile peale 1 tl seesamiseemeid. Kui üks pool on pruun, keera kook teistpidi nii, et seemnetega pool jääb panni poolele ja hakkab küpsema. Küpseta kooki kuni see on kuldpruu.
Serveerimine.
Tõsta kook esmalt köögipaberile, et liigne õli välja tuleks. Pane kook taldrikule nii, et seesamiseemnetega pool jääb üles.
Võid süüa niisama, lisades peale natuke mett. Kuid see pole vajalik. Parema ja efektsema variandi saad siis, kui lisad koogile peale 1 sl paksemat Kreeka jogurtit, siis raputad peale natuke röstitud mandlilaaste ja lisad natule karamellisiirupit. Minul meeldib karamellisiiriupiga kõige rohkem, mesi on liiga magus. Muidugi võib süüa ka kohupiima või jäätisega, kuid siis tuleks toiduportsule arvestada juude lisaks 200 Kcal (kui on jäätisega).
Täiesti restorani tasemel pannkook!
Prantsuse õunakook. 6 – 8 inimesele. 1 portsjon ilma vahukooreta 285 kcal, vahukoorega 385 kcal
Ettevalmistusaeg: 20 min
Küpsemise aeg: 40 minutit, Kokku: 1 tund
Koostisained.
130 g valget küpsetamise jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
125 g magedat 82% võid või Gheed
135 g granuleeritud suhkrut, lisaks 1 sl peale raputamiseks. Mina kasutasin rafineerimata pruuni suhkrut, seetõttu on kook pruun, mitte valge
2 suurt muna
1 tl vanilliekstrakti või vaniljesuhkrut
3 supilusikatäit tumedat rummi
2 suuremat või 3 keskmist küpset magusat õunad, kooritud, südamik ja lõika 1/2-tollise kuubikuteks Mina kasutasin „Kuldrenetti“
Tuhksuhkrut koogi kaunistamiseks (valikuline)
Valmistamine.
Kuumuta ahi 175°C. Määri 22-23cm koogivorm võiga. Võid panna alla küpsetuspaberi, siis määri küpsetuspaber samuti põhjast võiga.
Sega väiksemas kausis jahu, küpsetuspulber ja sool.
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
125 g magedat 82% võid või Gheed
135 g granuleeritud suhkrut, lisaks 1 sl peale raputamiseks. Mina kasutasin rafineerimata pruuni suhkrut, seetõttu on kook pruun, mitte valge
2 suurt muna
1 tl vanilliekstrakti või vaniljesuhkrut
3 supilusikatäit tumedat rummi
2 suuremat või 3 keskmist küpset magusat õunad, kooritud, südamik ja lõika 1/2-tollise kuubikuteks Mina kasutasin „Kuldrenetti“
Tuhksuhkrut koogi kaunistamiseks (valikuline)
Valmistamine.
Kuumuta ahi 175°C. Määri 22-23cm koogivorm võiga. Võid panna alla küpsetuspaberi, siis määri küpsetuspaber samuti põhjast võiga.
Sega väiksemas kausis jahu, küpsetuspulber ja sool.
Vahusta käsimikseriga või köögikombainis või ja suhkur, umbes 3 min. Lisa juurde ükshaaval munad ja vahusta hästi kuni segu on kausi servade küljest lahti. Lisa vanilje ja rumm ja sega uuesti läbi.
Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu ja sega madalal kiirusel, kuni tainas on muutunud ühtlaseks massiks. Lisa õunatükid ja sega spaatliga õunatükid tainasse, kuni need tainaga segunenud.
Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu ja sega madalal kiirusel, kuni tainas on muutunud ühtlaseks massiks. Lisa õunatükid ja sega spaatliga õunatükid tainasse, kuni need tainaga segunenud.
Pane tainas küpsetusvormi ja lükka ühtlaselt vormi laiali. Raputa peale 1 sl suhkrut.
Küpsetage umbes 40 minutit või kuni kook on kuldpruun ja proovi hambatikuga kas kook on valmis. Kui kooki lükatud hambatikule tainas külge ei jää, siis on kook valmis. Võta kook ahjust välja ja lase jahtuda. Kui kook on jahtunud võta see vormist välja ja eemalda küpsetuspaber, raputa peale tuhksuhkrut. Kooki süüakse soojalt või toatemperatuuril, serveeritakse lisades peale kas vahukoort või vaniljejäätist. Kook on mõnus ja õhuline, natuke krõbe.
Mahe rabarberikook. Kogu kook kokku 3550kcal. 8 inimesele. 1 portsjon 444 kcal. Koos 50 g vanilje-koore jäätisega 684 kcal.
Koostisained. Põhi.
200 g võid (toasooja)
2 sl suhkrut
8 sl jahu
2 sl Kreeka jogurtit (paksu maitsestamata)
Koostisained. Kate.
6 pikka pulka rabarberit
3 sl dermera suhkrut
1 tl kaneeli
4 muna
4 sl suhkrut
4 sl jahu
vaniljepulbrit
Peale raputamiseks tuhksuhkrut, kookoshelbeid või röstitud mandlilaaste.
Valmistamine.
Tainapõhja valmistamine. Sega omavahel ühtlaseks massiks toasoe või ja suhkru, seejärel jahu, lisada jogurt. Peab olema ühtlane pehme mass. Soovitav segada kätega ja jahu on parajalt siis kui tainas tuleb käte küljest lahti.
Valmistada ühtlane pall ja suruda see küpsetuspaberiga kaetud plaadile või suuremasse vormi. Panna 20-30 min külmkappi.
Kuni tainapõhi on külmas, seni pesta ja koorda rabarberid ning tükeldada need umbes 0.5 cm tükkideks ja segada 3 sl demerara suhkruga. Jätta seisma.
Kui rabarberid on ette valmistatud, siis on paras aeg võtta tainas külmikust välja ja panna 200C juurde eelsoojendatud ahju. Küpsetada põhja 200C juures ca 15-20 min.
Kuni tainapõhi ahjus küpseb, seni valmistada biskviittaigen. 4 munast, 4 sl suhkrust ja 4 sl nisupüülist.
Biskviittaina valmistamine.
Munavalged vahustada suhkruga ja lisada ettevaatlikult segades jahu, seejärel eraldi vahustatud munakollased. Soovi korral lisada vaniljepulbrit.
Võtta tainas ahjust välja ja panna peale rabarberid koos suhkruga, soovi korral raputada peale kaneeli. NB! Mahla ära pange, põhi läheb liiga vedelaks.
Valge peale biskviittainas ja pange ahju.
Küpsetage alguses ca 10 min 200C juures, seejärel veel ca 10 min 180C juures või kuni kook on kuldpruun.
Võtke ahjust ettevaatlikult välja, et biskviittainas kokku ei kukkuks. Kui kook on jahtunud, siis raputage peale tuhksuhkrut ja soovi korral kookoshelbeid.
Kes soovib rammusamat kooki, siis siia peale sobib hästi vaniljejäätis ja törts vahukoort. Eriti siis, kui kook on veel soe.
Kook jääb pehme põhjaga ja maheda maitsega.
Lihtsaid suppe ja paarde perele, mis valmivad 30 minutiga leiad Koostisained. Põhi.
200 g võid (toasooja)
2 sl suhkrut
8 sl jahu
2 sl Kreeka jogurtit (paksu maitsestamata)
Koostisained. Kate.
6 pikka pulka rabarberit
3 sl dermera suhkrut
1 tl kaneeli
4 muna
4 sl suhkrut
4 sl jahu
vaniljepulbrit
Peale raputamiseks tuhksuhkrut, kookoshelbeid või röstitud mandlilaaste.
Valmistamine.
Tainapõhja valmistamine. Sega omavahel ühtlaseks massiks toasoe või ja suhkru, seejärel jahu, lisada jogurt. Peab olema ühtlane pehme mass. Soovitav segada kätega ja jahu on parajalt siis kui tainas tuleb käte küljest lahti.
Valmistada ühtlane pall ja suruda see küpsetuspaberiga kaetud plaadile või suuremasse vormi. Panna 20-30 min külmkappi.
Kuni tainapõhi on külmas, seni pesta ja koorda rabarberid ning tükeldada need umbes 0.5 cm tükkideks ja segada 3 sl demerara suhkruga. Jätta seisma.
Kui rabarberid on ette valmistatud, siis on paras aeg võtta tainas külmikust välja ja panna 200C juurde eelsoojendatud ahju. Küpsetada põhja 200C juures ca 15-20 min.
Kuni tainapõhi ahjus küpseb, seni valmistada biskviittaigen. 4 munast, 4 sl suhkrust ja 4 sl nisupüülist.
Biskviittaina valmistamine.
Munavalged vahustada suhkruga ja lisada ettevaatlikult segades jahu, seejärel eraldi vahustatud munakollased. Soovi korral lisada vaniljepulbrit.
Võtta tainas ahjust välja ja panna peale rabarberid koos suhkruga, soovi korral raputada peale kaneeli. NB! Mahla ära pange, põhi läheb liiga vedelaks.
Valge peale biskviittainas ja pange ahju.
Küpsetage alguses ca 10 min 200C juures, seejärel veel ca 10 min 180C juures või kuni kook on kuldpruun.
Võtke ahjust ettevaatlikult välja, et biskviittainas kokku ei kukkuks. Kui kook on jahtunud, siis raputage peale tuhksuhkrut ja soovi korral kookoshelbeid.
Kes soovib rammusamat kooki, siis siia peale sobib hästi vaniljejäätis ja törts vahukoort. Eriti siis, kui kook on veel soe.
Kook jääb pehme põhjaga ja maheda maitsega.
e-kokaraamatust siit.